traductor

dimecres, 2 d’octubre del 2013

Article 29) PETITA BONICA, LIRETA LIRÓ

Biblioteca VENTURA GASSOL - Calafell
Així és la nostra biblioteca de Calafell,  petita, bonica, acollidora...
Però, tant els lectors com les seves bibliotecàries, com els propis llibres, sospirem per un espai suficient a la quantitat de demanda cultural que té la població de Calafell.
Més de 30.000 llibres ho estan cridant, i potser uns altres tants que volen entrar i no poden.
No es tracta de fer un edifici enorme i inhòspit, com algunes biblioteques modernes que son realment incòmodes, no, res daixò. Tenim unes taules, làmpades i seients, magnífics, i no els canviaria per d'altres, però, ens falta:
  • Espai per a més taules de lectura
  • Espai per a més ordinadors
  • Sales d'estudi per fer treballs en grup, 
  • Espai infantil molt més gran, 
  • Lloc suficient per la premsa i les revistes. 
  • Espai adequat per audiovisuals. 
  • Sala d'actes!!!, per fer presentacions, cursos, tallers.. 
  • Espai per a exposicions.
Al llarg dels últims anys, s'han anat fent diversos projectes, alguns, afortunadament, no s'han realitzat, i dic, afortunadament, perquè, segurament, responien a la moda aquella de fer biblioteques incòmodes, amb la qual cosa no hauriem avançat res.
També se'ns pot dir que el tema llibre, està canviant d'una manera extraordinària, i no se sap quin camí prendrà, ni a quina forma de lectura ens portarà la tecnologia en un plaç que pot ser tant breu com deu o vint anys, per exemple.
Però això no te res a veure, perquè un espai de llibres sempre es pot reutilitzar per altres propostes culturals, a més, un llibre sempre serà una riquesa i un objecte valorat per les persones cultes, les biblioteques podran variar, però no desapareixeran de la societat futura, perquè la seva funció culturalitzadora, serà tant important, o més, del que mai ho ha estat.
I encara un altre raonament: Nosaltres, els lectors, el poble, també tenim alguna cosa a dir, i, si volem un poble, una ciutat, amb llibres, si volem reivindicar la importància del llibre tradicional enfront de la tecnologia (sense menysprear aquesta, sinó combinant-la) podem ser capdavanters i guardians d'un moviment de preservació de la cultura i millor utilització de les eines tecnològiques.
No ens ha de fer por tenir una gran Biblioteca, ample i  confortable. Esperem que l'Ajuntament s'hi posi un dia d'aquests, i faci un projecte guapo de debò, i el porti a terme!  Calafell ho necessita.
De mentre, a la nostra estimada Biblioteca,  li cantarem aquella dolça cançó:  Petita bonica, lireta liró, la recordeu?, si no la recordeu (o encara que la recordeu), escolteu aquesta alegre versió de La presó de Lleida, que en fan Silvia Pérez Cruz i La Troba Kung-Fu:

http://www.youtube.com/watch?v=REk3manl4SE




Ara, que ja heu recordat com fa la música, us proposo de cantar-la, però amb una altra lletra:

Al mig de Calafell
hi ha un lloc per al lector,
de llibres mai no'hi manquen
petita bonica:
"Ventura Gassol"
Lireta liró.

Els seus trenta mil llibres
canten una cançó
Els lectors se l'escolten
petita bonica
i l'entenen millor
lireta liró

Canteu canteu bons llibres
assolirem més lloc
irem a veure al Batlle
petita bonica
que hi faci un bon retoc
lireta liró

Ai,  Batlle, lo meu Batlle
cal fer-li un bon retoc
a la Biblioteca
petita bonica
necessitem més lloc
lireta liró

-Ai,  los meus bons lectors
això no pot ser, no
-Ai,  Batlle, lo meu Batlle
petita bonica
cal aixamplar el racó
lireta liro

Ai,  Batlle, lo meu Batlle
aquí no hi cabem tots
Ai,  los meus bons lectors
petita bonica
no tenim pressupost !
lireta liró


1 comentari:

Unknown ha dit...

Vaig estar en aquest espai, quano no era tan bonic com ara, encara que ja tenía aquest espirit acollidor... Hi va haver la exposició de la Alma Labiur... poesis, lliteratura i artes plastiques es troben molt bé! Doncs, espero el día de poder tornar, passar una estona llegint el que trobi interesant, i potser, deixar alguna contribuició meva al espai! Felicitats gent de Calafell!