traductor

dissabte, 2 de novembre del 2013

Article 36) ROSA GALCERAN: PATRÓ DE BONDAT

Rosa Galceran, guardonada amb la Medalla i Placa
al Treball President Macià, l'any 2011
Rosa Galceran i Vilanova, és amistat, és poema, és color..., és una persona que despren amor, tendresa i bondat.

Rosa Galceran també és història; nascuda el 1917, te moltes coses per explicar, i bona memòria per a poder-ho fer. Treballadora incansable, estimada per tots els qui hi tenim amistat, i admirada per aquells que tenen coneixement de la seva obra.

La més popular de totes les seves activitats, és haver estat la dibuixant del tebeo femení AZUCENA, desde 1946 i al llarg de vint anys, inclús, en algunes circumstàncies, escrivint ella mateixa els guions. Les seves fades -personalíssimes- els prínceps ben plantats, les bones noies senzilles i tan belles de cor com de rostre, ah! i les altres, les princeses supèrbies, que rebien oportunes lliçons que, finalment, les feien redreçar a la bona conducta...

Tot això, constituïa part de l'educació que rebiem les nenes, les seves histories eren esperançadores i didàctiques, i els seus dibuixos eren calcats i copiats per moltes d'aquelles nenes que sentien el cuc del dibuix dintre seu.

Però, tot això que acabo d'explicar, no vol dir que Rosa Galceran fos una dona antiquada, o que no toqués de peus a terra... tot al contrari!. Ella sabia molt bé que l'univers de fades justes, que dibuixava no es corresponia amb la realitat, potser per això volia embolcallar la realitat d'il·lusió. I, a l'hora, ella lluitava al costat d'aquelles dones que volien ser independents, lliures, autèntiques.

Alguns dels seus companys de feina; músics, pintors, artistes..., homosexuals,  sabien de la seva comprensió, i en ella es refugiaven quan la societat els donava l'esquena. Ella llegia llibres, que han esdevingut clàssics, i que ja circulaven per l'estranger, però que eren prohibits o mig amagats a l'Espanya de l'època, per una malentesa “decència”

Ella va haver d'aguantar injustícies laborals pel fet de ser dona, ella va estudiar quasi d'amagat música i dibuix quan una mare -equivocada- li posava tota mena d'impediments per a fer-ho, i, al mateix temps, obeint als seus pares, feia Corte y confección.  Ella va lluitar per emancipar-se així que els seus guanys econòmics li ho van permetre, però sempre tenint, a l'hora, cura de la seva família.

Ella va rentar radiografies, quan, a la postguerra, no hi havia cel·luloide  per fer pel·lícules, i reciclaven aquell cel·luloide de les radiografies que anaven a cercar a les clíniques. Així van fer la primera pel·lícula espanyola de dibuixos animats, sota la direcció d'Arturo Moreno; en l'equip de dibuixants hi figurava Rosa Galceran, la película era: GARBANCITO DE LA MANCHA.

Ella va veure limitats per la censura alguns dels seus dibuixos més innocents.

Ella va casar-se amb un home a qui estimava però que era fet a l'estil dels antics caps de casa, una mica autoritaris, ella va seguir treballant a casa, dibuixant, amb tres precioses criatures, una sobre les espatlles, l'altra a la falda, i una tercera a tocar dels  seus genolls, els nens, de tant en tant, mastegaven algun dibuix acabat de fer, amb gran desesperació de Rosa, però una desesperació sempre temperada per la seva exemplar paciència. I vinga netejar carones plenes de tinta, i... a tornar a començar el dibuix!
Fidel sempre, al seu excel·lent, però una mica rigorós, espòs, la seva inquietud i necessitat d'expressió la van portar al camp de la poesia, i en els seus poemes, la majoria melangiosos, va abocar la seva pregona necessitat d'afecte, i la seva esperança i recerca d'un mon ideal i romàntic, tal com anys enrere l'havia cercat en els dibuixos d'Azucena.

Rosa Galceran, ha fet, -i encara fa- dibuix, disseny, pintura, il·lustració, poesia..., i sempre que li es possible col·labora amb aquelles propostes artístiques en les que els seus amics li preguen de participar.
Rosa Galceran, és, i així la reconec, la meva, particular, fada.

Nombroses il·lustracions, més set cal·ligrames
i un epíleg de notes complementàries,
fan, d'aquest, un dels llibres més complets ,
bonics i interessants de Rosa Galceran












                         Comiat
(Rosa Galceran va escriure aquest sonet per al seu fill Jordi,  quan aquest
 va marxar a treballar a Alemanya. Publicat en el llibre "Fira de tardor")

                         Els adéus em fan mal... No t'allunyis de mi!
                         El teu bes amical és com un rajolí,
                         nèctar dolç de sabors amb esclats de claror,
                         diamant de fulgors dins la meva foscor.

                         Van passant anys i anys i s'escola la vida.
                         És ben plena d'afanys i, sovint, sens sortida
                         per allò que ens viu dins: els tresors més ocults
                         en els íntims jardins, i els records insepults.

                         Ha arribat el moment de la teva partença
                         i em mossega, silent, la més aspra sofrença.
                         Em fa por que el teu fat de mil urpes de foc
                         em declari, cruel, una guerra d'enlloc.

                         Deixaràs el caliu que la llar féu feliç
                         per volar al teu estiu... I glaçar-me el somrís!




Podeu veure un fragment de la pel·lícula "Garbancito de la Mancha", Rosa Galceran va ser una de les animadores, i el seu nom apareix com:  R.Galceran. Gaudiu uns minuts de la primera pel·licula europea de dibuixos animats:      https://www.youtube.com/watch?v=eb0X6egO4c4



També han parlat de Rosa Galceran:
http://poemesdecolors-adrianaferran.blogspot.com.es/2012/06/rosa-galceran-vilanova.html 
http://es.wikipedia.org/wiki/Rosa_Galcer%C3%A1n
http://www.grafopata.com/dibujantes_fitxa.asp?IDbook=60
http://www.tebeosfera.com/autores/rosa_galceran.html
http://poesia-en-catala.blogspot.com.es/2013/05/rosa-galceran-anhel.html
http://navarrobadia.blogspot.com.es/2013/02/hoy-he-tenido-el-placer-de-visitar-y.html
http://tebeosycomics.blogspot.com.es/2013/11/azucena-n-343-la-hija-del-bosque-rosa.html
http://www.tebeosdesiempre.com/descrips.do?d=autor.do&f=30
http://ilustradoresehistorietistasespaol.blogspot.com.es/2009/11/rosa-galceran.html
http://www.todocoleccion.net/coleccion-azucena-revista-juvenil-sere-famosa-rosa-galceran-ano-1967-n-812~x8227761
http://conadeanimacion.blogs.upv.es/investigacion/de-garbancito-de-la-mancha-a-los-suenos-de-tay-pi-una-aproximacion-al-cine-de-animacion-espanol-producido-por-balet-y-blay/