traductor

dijous, 1 de maig del 2014

Article 116) PALAU FABRE I PICASSO; amistat entre un poeta i un pintor

RAFEL SOTERAS i ROCA és un bon amic de fa molts anys. Inquiet per la poesia, la música, i tota manifestació artística. Solidari en la seva amistat, complidor en els seus compromisos, prudent en els seus judicis, atent a tots els esdeveniments culturals, col·laborador, sempre que pot, amb qui li ho demana, respectuós amb el pensament de cadascú. A més a més de les seves qualitats com a original poeta, i lector de veu contundent i clara dicció. I per si tot això fos poc, és una persona enormement modesta.

Precisament per això, perquè ell s'escapa sempre del protagonisme, calia dir-ho. 

Rafel Soteras, entre molts dels seus compromisos, té, el de mantenidor dels divendres poètics del mes de maig, al CENTRE COMARCAL LLEIDATÀ.

Enguany, en Rafel, em va trucar un dia per oferir-me un dels seus divendres al C.C.Lleidatà. Vaig pensar en alguna cosa original, alguna cosa que fes molt de temps que no s'hagués fet, i, vaig trobar una obreta preciosa de l'insigne poeta Josep Palau i Fabre: HOMENATGE A PICASSO.



Es tracta d'un espectacle dedicat als 90 anys de Picasso, figura a la que  Palau i Fabra tenia en gran admiració i estima, a més d'excel·lent amistat. Aquest espectacle va ser musicat pel reconegut compositor Joan Albert Amargós, i estrenat a La Cova del Drac el 19 d'ctubre de 1971, amb la magnífica Carme Sansa formant part de l'equip d'actors. 

No tinc referències de que aquesta obra tant bonica, àgil i interessant, s'hagi tornat a representar mai més. No obstant, si algú te documentació de que s'hagués repetit, agrairia que ens ho informés.

Si no és així, nosaltres serem els següents -i espero que no els últims- en tornar a la vida l'Homenatge a Picasso escrit per Palau i Fabre.

Hem de dir, no obstant això, que la nostra representació, és, summament senzilla, començant en que prescindim de la música, ja que, ni en sabem, ni tenim les partitures, també prescindim del que és representació teatral, tota vegada que tampoc no som un grup de teatre, i tampoc podreu gaudir de l'obra sencera, degut a que no disposem del temps ni mitjans que requeriria,  i doncs... què en queda? preguntareu amb molta raó.

Doncs, sí, resta alguna cosa, i ben important: Molts dels versos i poemes que hi ha en la obra, i algun diàleg. Ho farem el millor que sapiguem, i en clau de lectura, no de representació, tot i que intentarem donar-li el caliu, realisme i agilitat que la obra mereix.

Ho farem amb tot el respecte a Palau i Fabre, a Picasso, i als qui ho van representar en aquell moment, i esperem que la vostra comprensió sigui premiada amb un agradable viatge -sense moure-vos de la butaca- a la època del Modernisme.

Em queda per explicar qui serem els qui portem aquesta vegada la veu d'en Palau Fabre:

RAFEL SOTERAS - Coordinador del mes de Maig al C.C. LLeidatà, dirigeix la lectura,  i, a més, dona veu al Presentador, a Rossinyol, al cec, a un Organista, i comparteix la lectura de diversos poemes.

MONTSERRAT CASTELLVELL - Dona de teatre, acostumada a la lectura teatral i als escenaris, tant a Barcelona com a Avinyó, serà Mademoiselle Lucifer, La Dona Pantera, Senyoreta d'Avinyó, Utrillo, Helena, i compartirà la lectura de diversos poemes.

PEP LÓPEZ - Amant i practicant del teatre, serà: PICASSO!, Casas, Organista, i compartirà la lectura de diversos poemes.

MAICA DUAIGÜES - Proposa i co-dirigeix aquesta posada en escena, i  dona veu a La model, la Recitadora, Pere Romeu, el Saltimbanqui, senyoreta d'Avinyó, i Marina, i comparteix la lectura de diversos poemes.


Fem un tastet d'aquests poemes:

Cançó blava

"Amb glops de llum blava
bevem l'infinit.
La llum no s'esbrava
en la blava nit."

Josep Palau i Fabre - Homenatge a Picasso (fragment)

Trobo nova informació: el 16 de juliol de 2007, Carme Sansa, va tornar a interpretar, acompanyada al piano per l'autor de la música, Joan Albert Amargós, una adaptació d'aquell espectacle; 36 anys després! Llàstima que no quedes enregistrat en un vídeo que ara ens seria d'immens gaudi.  Des d'aquí, li demanem a aquesta dona meravellosa actriu i intèrpret, que és CARME SANSA, que no oblidi el seu "Homenatge a Picasso" i que ens el torni a regalar ben aviat.

Entretant, nosaltres, 43 anys després, d'aquella primera representació, i 7 anys després de la segona, farem també aquesta lectura, serà, però, d'una manera casolana, petita, i humil. 

Un dels coordinadors de la secció de teatre de PNLL, Joan Bosch, ha estat investigant, i ha trobat aquest vídeo encantador, informant-nos que, l'homenatge a Picasso, va ser reposat, en versió adaptada, per TVE Catalunya, el 21 de desembre de 1981. amb un magnífic quadre actors, en el que no hi faltava Carme Sansa. Us poso l'enllaç:  


També us copio l'explicació que figura en les arxius de tve:

"Obra de teatre escrita per Josep Palau i Fabre, en la que tres personatges serveixen d'enllaç entre quadres de tres èpoques diferents del pintor Pablo Ruiz Picasso. A més, els actors canten, com és el cas de Carme Sansa. L'obra fou emesa a la Segons cadena el 21 de desembre el 1981. Amb realització i direcció d'Antoni Chic, coreografia de José de la Vega, producció de Ramon Martí i composició musical de Joan Albert Amargós, i interpretada per Carme Sansa, Montserrat Carulla, Jordi Serrat, Raimon Teixidor, Josep Ballester, Maria Jesús Lleonart, Montserrat Guarro i Josep Lluís Guardiola"