traductor

divendres, 26 de setembre del 2014

Article 168) 27 SETEMBRE; UN DIA PER SEMPRE


Anna Caballé ha aconseguit omplir el patí de
lletres, de....LLETRES!!!

La idea és de la professora de la Universitat de Barcelona, Dra. ANNA CABALLÉ, fundadora i directora de la Unitat d'Estudis Biogràfics, que, la recull, de l'escriptor soviètic MAKSIM GORKI

Va ser l'any 1935, quan, Gorki, va llançar una proposta ben original: Que els escriptors de tot el mon fessin, el dia 27 de setembre d'aquell any, un escrit relatant com havia estat el seu dia, aquell dia 27 de setembre; el mateix dia per a tots.

Per què?
Doncs, perquè així tindríem, una crònica escrita, amplíssima, de cóm havia estat aquell dia per a un gran nombre de gent d'arreu del mon.  

Potser en podriem dir d'aixó, "un dia per a l'eternitat"?   Tot i lo engrescador del projecte, en aquell moment,  no va prosperar...

L'any 1960, la proposta va ser novament llançada, aquesta vegada, pel periòdic moscovita Izvestia, dirigint-se als escriptors dels països de l'Est. Malgrat obtenir una certa ressonància, la intenció va restar novament diluïda.

Però, algú, en va quedar colpit,  i va ser la novel·lista Christa Wolff. Tant i tant li va interessar, que, al llarg de: quaranta anys!, va escriure, any, darrera any, la memòria del seu 27 de setembre. 

I ara, any 2014, Anna Caballé, pren aquesta torxa, amb una intenció encara més amplia: Portar a la UNESCO, la petició de fixar, el 27 de setembre, com dia internacional de l'escriptura no professional (els professionals ja tenen el Dia del Llibre).

Això, es refereix, a aquesta escriptura que, moltes vegades fem, per a nosaltres mateixos, un diari, dietari, agenda, notes, records, impressions... no sabem perquè, tenim necessitat d'escriure-ho, sense cap ànim de que surti a la llum, però, el cas és que, quan surt a la llum pel motiu que sigui, agrada, interessa, potser per això, perquè no és literari, sinó, vivencial, comú, i ens hi podem retrobar fàcilment, i podem contrastar la nostra pròpia vivència amb la que llegim.

Anna Caballé, i la seva Unitat d'Estudis Biogràfics, tenen, actualment, moltes eines interessantíssimes, que abans no existien, i una d'elles és el correu electrònic.

Si voleu participar d'aquesta experiència singular, feu el següent:

Demà dissabe és 27 setembre.
A l'endemà, diumenge, escriviu tot el vostre dia 27 setembre, i envieu-lo al següent correu: 
                                 09veintisiete@gmail.com

Els escrits que rebin els publicaran a la xarxa.

Vínga!, a veure si en llegim molts!

El cartell