PÀGINES

dimecres, 2 d’octubre del 2013

Article 29) PETITA BONICA, LIRETA LIRÓ

Biblioteca VENTURA GASSOL - Calafell
Així és la nostra biblioteca de Calafell,  petita, bonica, acollidora...
Però, tant els lectors com les seves bibliotecàries, com els propis llibres, sospirem per un espai suficient a la quantitat de demanda cultural que té la població de Calafell.
Més de 30.000 llibres ho estan cridant, i potser uns altres tants que volen entrar i no poden.
No es tracta de fer un edifici enorme i inhòspit, com algunes biblioteques modernes que son realment incòmodes, no, res daixò. Tenim unes taules, làmpades i seients, magnífics, i no els canviaria per d'altres, però, ens falta:
  • Espai per a més taules de lectura
  • Espai per a més ordinadors
  • Sales d'estudi per fer treballs en grup, 
  • Espai infantil molt més gran, 
  • Lloc suficient per la premsa i les revistes. 
  • Espai adequat per audiovisuals. 
  • Sala d'actes!!!, per fer presentacions, cursos, tallers.. 
  • Espai per a exposicions.
Al llarg dels últims anys, s'han anat fent diversos projectes, alguns, afortunadament, no s'han realitzat, i dic, afortunadament, perquè, segurament, responien a la moda aquella de fer biblioteques incòmodes, amb la qual cosa no hauriem avançat res.
També se'ns pot dir que el tema llibre, està canviant d'una manera extraordinària, i no se sap quin camí prendrà, ni a quina forma de lectura ens portarà la tecnologia en un plaç que pot ser tant breu com deu o vint anys, per exemple.
Però això no te res a veure, perquè un espai de llibres sempre es pot reutilitzar per altres propostes culturals, a més, un llibre sempre serà una riquesa i un objecte valorat per les persones cultes, les biblioteques podran variar, però no desapareixeran de la societat futura, perquè la seva funció culturalitzadora, serà tant important, o més, del que mai ho ha estat.
I encara un altre raonament: Nosaltres, els lectors, el poble, també tenim alguna cosa a dir, i, si volem un poble, una ciutat, amb llibres, si volem reivindicar la importància del llibre tradicional enfront de la tecnologia (sense menysprear aquesta, sinó combinant-la) podem ser capdavanters i guardians d'un moviment de preservació de la cultura i millor utilització de les eines tecnològiques.
No ens ha de fer por tenir una gran Biblioteca, ample i  confortable. Esperem que l'Ajuntament s'hi posi un dia d'aquests, i faci un projecte guapo de debò, i el porti a terme!  Calafell ho necessita.
De mentre, a la nostra estimada Biblioteca,  li cantarem aquella dolça cançó:  Petita bonica, lireta liró, la recordeu?, si no la recordeu (o encara que la recordeu), escolteu aquesta alegre versió de La presó de Lleida, que en fan Silvia Pérez Cruz i La Troba Kung-Fu:

http://www.youtube.com/watch?v=REk3manl4SE




Ara, que ja heu recordat com fa la música, us proposo de cantar-la, però amb una altra lletra:

Al mig de Calafell
hi ha un lloc per al lector,
de llibres mai no'hi manquen
petita bonica:
"Ventura Gassol"
Lireta liró.

Els seus trenta mil llibres
canten una cançó
Els lectors se l'escolten
petita bonica
i l'entenen millor
lireta liró

Canteu canteu bons llibres
assolirem més lloc
irem a veure al Batlle
petita bonica
que hi faci un bon retoc
lireta liró

Ai,  Batlle, lo meu Batlle
cal fer-li un bon retoc
a la Biblioteca
petita bonica
necessitem més lloc
lireta liró

-Ai,  los meus bons lectors
això no pot ser, no
-Ai,  Batlle, lo meu Batlle
petita bonica
cal aixamplar el racó
lireta liro

Ai,  Batlle, lo meu Batlle
aquí no hi cabem tots
Ai,  los meus bons lectors
petita bonica
no tenim pressupost !
lireta liró


1 comentari:

  1. Vaig estar en aquest espai, quano no era tan bonic com ara, encara que ja tenía aquest espirit acollidor... Hi va haver la exposició de la Alma Labiur... poesis, lliteratura i artes plastiques es troben molt bé! Doncs, espero el día de poder tornar, passar una estona llegint el que trobi interesant, i potser, deixar alguna contribuició meva al espai! Felicitats gent de Calafell!

    ResponElimina

Deixa aquí el teu comentari: