traductor

dilluns, 28 d’octubre del 2013

Article 34) PARAULES D'HONOR: JORDI RUBIÓ I BALAGUER

JORDI RUBIÓ I BALAGUER (Barcelona 1887-1992) va ser PREMI D'HONOR DE LES LLETRES CATALANES, l'any 1969, (el primer que s'atorgà), per la seva tasca d'eminent filòleg, professor,  i historiador de la literatura catalana.

El Premi d'Honor de les Lletres Catalanes és un reconeixement a la trajectòria intel·lectual instituït per Òmnium Cultural, l'any 1969. Segons les bases, el premi és atorgat a una persona que per la seva obra literària o científica, escrita en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Paisos Catalans.

La lectura que nosaltres hem fet, escapa a l'obra intel·lectual de filòleg o historiador, per anar a raure, simplement, en el pare. Un pare com tants, i un fill com tants també, a qui la guerra va arrencar de casa seva, amb 17 anys, i va enviar a les trinxeres.
Cartes doncs, familiars, gens literàries, cartes en les que tants pares i tants fills, que van viure semblants situacions l'any 38, s'hi podrien emmirallar.

Mariona Masferrer, directora de la Biblioteca
d'Esparreguera, fa la presentació de l'acte

Assumpció Perajoan, a manera de pròleg,
parla de la situació i dels protagonistes.





Joan Bosch i Maica Duaigües
preparats per iniciar la lectura

Maica Duaigües donant veu a Manuel Rubió
Joan Bosch donant veu a Jordi Rubió

Acabada la lectura, Assumció Perajoan, explica
quins van ser els esdeveniments següents
El moment de les salutacions
Aquesta lectura dramatitzada, va ser dirigida per Mercè Vallverdú, qui es va encarregar, també, personalment, de la escenografia.   A ella, al seu espòs, que també hi col·laborà, a la directora de la Biblioteca d'Esparreguera, Mariona Masferrer, a Carla Canongia, a Marta..., donem les gràcies per l'acolliment, atenció, i col·laboració,  que en tot moment ens van dispensar.