traductor

dimecres, 15 de maig del 2019

Article 453) JOAN BROSSA; el conegut desconegut


Qui no coneix Joan Brossa?,  gairebé tots tenim alguna imatge al cap, d'una o altra obra de Brossa, ja sigui per llibres, cartells, o per l'empremta urbana que va deixar, esquitxant Barcelona, oxigenant-la, fent-la més respirable amb la seva pluja artística, original, sorprenent, simpàtica i divertida.

Per tot això, és més que probable que si fessin una enquesta i ens preguntessin als vianants si coneixem Brossa, la resposta, les més de les vegades, seria afirmativa.

Però, també és veritat que, si anéssim més al fons, el coneixement que tenim de Brossa no aniria més enllà de dir, com a molt, que era un poeta visual.

I és veritat, Brossa era poeta, un bon poeta, capaç de crear en diverses modalitats poètiques, una d'elles, la poesia visual, forma d'expressió en la que més es va especialitzar, però no la única.

La seva amplitud d'interessos, la intencionalitat crítica, enginyosa, juganera, de la seva obra, desorienta al lector de poesia acostumat a agafar un llibre de poemes i llegir-lo, i tancar-lo sense altre esforç que guardar en la memòria alguns versos.

Joan Brossa trenca aquest esquema, ens fa l'ullet i ens obre de bat a bat les portes de la seva imaginació, convidant-nos a fer-nos còmplices dels seus pensaments i de la intencionalitat de la que està carregada la seva obra.

Cal conèixer Brossa, per més d'un motiu, el més evident, per gaudir-ne, però hi ha un altre, i és pel fil cultural que posa en les nostres mans, perquè no ens oblidem d'un passat artístic, intel·lectual, socials, immediat, que ens lliga a esdeveniments polítics, moviments filosòfics, a obres i artistes i d'àmbit internacional.

Amb motiu dels cent anys del seu naixement, estan sovintejant els actes i exposicions sobre Brossa, cal aprofitar-los.

La Fundació Joan Brossa ens ho posa fàcil; el 16 de maig 2019, s'inaugura una exposició, a la mateixa fundació Joan Brossa, encaminada a fer conèixer i entendre l'esperit brossià, i una mica del seu univers, amb un títol llarg i prometedor d'aventures:  "La xarxa al bosc. Joan Brossa i la poesia experimental, 1946-1980", de la mà del comissari de l'exposició, Eduard Escoffet, també poeta (qui, sinó un poeta gosaria explicar el riquíssim món de Brossa?), amb visitas guiades pel mateix  Eduard Escofet, podrem aprendre, conèixer i entendre molt més que fins ara, la gran i diversa activitat artística que va dur a terme Joan Brossa.

Eduard Escoffet mostra la A invertida, o Cap de bou, d'en Brossa
Enguany, la Setmana de la Poesia, va de diàlegs, i en aquest cas també; amistats, col·laboracions, relaciones, influències i coincidències, tota una constel·lació artística i intel·lectual s'ha desplegat en aquesta exposició, en la qual, aprendreu molt sobre Brossa, i també, molt, sobre molt.